decoration decoration decoration
decoration
leaf leaf leaf leaf leaf
decoration decoration

Wijngaard Hoog Beek & Royen

Wijngaard Hoog Beek & Royen is aangeplant in 2013 in de oude moestuin van Landgoed Hoog Beek en Royen. Dit is een beschermde historische buitenplaats die sinds 1994 in eigendom en beheer is van Het Utrechts Landschap. Het landhuis zelf is eigendom van Van Lanschot Bankiers.
De parkaanleg dateert uit 1824 en is van de hand van de bekende landschapsarchitect J.D. Zocher jr. Naast de fraai aangelegde vijverpartijen die geraffineerd door het park slingeren en de zorgvuldig geplaatste boomgroepen met doorzichten, was er ook een omvangrijke moestuin met kassen. De moestuin en kassen leverden fruit, groenten en bloemen aan de bewoners van het landhuis. Deze ruimte ligt achter de boogvormige tuinmuur van het landgoed. Op deze plek heeft Het Utrechts Landschap in samenwerking met de Rotary Club Zeist de wijngaard aangelegd.

plattegrond wijngaard Hoog Beek & Royen

vrijwilligers

De wijngaard wordt beheerd door vrijwilligers, op vrijdag- en zaterdagochtend zijn ze regelmatig bezig, met snoeien, gras maaien, reparaties en andere werkzaamheden die noodzakelijk zijn om een wijngaard te onderhouden. Er is professionele begeleiding van het Twents Wijnhuis, zij zorgen  er uiteindelijk ook voor dat de rijpe druiven worden omgetoverd in een smakelijke wijn. En met succes, de 1e oogst van 2014 ontving al meteen diverse prijzen, onder andere op de Wijnkeuring van de Lage Landen en van het AWC in Wenen. Ook in 2015 was er weer een mooie oogst. Waarschijnlijk zitten we tijdens PROEF ZEIST in de WIJNGAARD volop in het oogstseizoen. Maar daar zul je ongetwijfeld meer over horen, als je meedoet met een van de rondleidingen op 2 oktober.

Rotary Zeist

Met de opbrengsten van de wijngaard wordt door Rotary Zeist o.a. het wijngoed zelf onderhouden. De eventuele meeropbrengsten zullen ten goede komen aan goede doelen. Meer over de ideologie van het project, de uitvoering en de achtergronden vind je op de site van de wijngaard.

loading
×